Ekşilik Böcekleri Fumigasyonu

Ekşilik Böcekleri (Carpophilus dimidiatus) Fumigasyonu

Ekşilik böceklerinin erginleri 3-3.5 mm boyunda olup, kanatlarının üzerinde sarımsı gri renkte bant ve noktalar yer alır. Yumurtaları saydam beyaz renkli ve dar uzun şekillidir. 6-7 mm boyunda olan larva silindirik şekillidir. Baş ve son vücut segmentleri esmer renkte, diğer kısımlar beyaz renklidir.

Ekşilik böcekleri kışı nemli meyve ve sebze artıkları, odun kırıntıları altında veya arasında, yaprak altlarında pupa yada Ergin halde geçirirler. Mart sonu Nisan başı gibi kışlaklardan çıkan larvalar meyveler içerisinde beslenerek 4-5 hafta içerisinde gelişirler. Ergin dişiler yılda 1000 adet yumurta bırakabilmektedir. Yılda 5-6 döl veriler.

ZARAR ŞEKLİ

Ekşilik böcekleri kuru ve yaş meyvelerde bahçe ve depolama sürecinde İncir, armut, üzüm, limon, elma, erik, kayısı, üzüm ve narda zarara neden olurlar. Yaş meyvelerde açarak mantar sporlarının bulaşmasını sağlarlar. Böylece meyvelerde ekşimeye, akma ve bozulmaya sebebiyet veriler. Aflatoksine neden olan Aspergillus flavus fungusununda taşıyıcısı oldukları bilinmektedir.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Ekşilik böcekleri ile mücadelede kültürel önlemler, biyoteknoloji mücadele yöntemleri ve kimyasal yöntemlerden yararlanılır.

Kültürel önlemler:

  • Taban suyunun yüksek olduğu arazilerde incir bahçeleri kurulmamalıdır.
  • İncir bahçesi kurulan araziye zeytin ağacı dışındaki meyve ağaçları dikilmemeli, eğer varsa yere dökülen çürük meyveler toplanarak imha edilmelidir.
  • Hasat sonrası yere dökülen incirler toplanmalıdır.
  • Budama sonrası artıklar bahçede bırakılmamalıdır.
  • Depolama alanlarında temizlik işleri özenle ve usulüne uygun olarak yapılmalıdır.

Kimyasal Mücadele
Tavsiye edilen Fumigant dozu kullanılarak, zararlı için fumigasyon yapılmalıdır.