Un Akarı Fumigasyonu

Un Akarı (Acarus siro) Fumigasyonu

Tanımı ve Yaşayışı:
Saydam beyaz renkli, yumuşak vücutlu, küçük canlılardır.
Gözle görülmeleri zor ve 0.4 mm boydadır.
Bacaklarında ve vücut sonunda uzun kıllar vardır.
Larva erginden daha küçük boylu ve 3 çift bacaklıdır.
Un akarı yüksek nemli ve sıcak koşulları sever.
Bu koşullarda gelişme süresi 2 hafta kadardır.

Zararlı Olduğu Ürünler:
Hububat, un ve undan üretilen maddeler.

Zarar Şekli:
Ambar böcekleri, bulaştıkları ürünlerde yoğun bir biçimde beslenerek ağırlık, kayıpları oluştururlar.
Zararlıların gömlek kalıntıları, pislikleri ve salgıladıkları ağ maddeleri nedeniyle, ürün nitelik kayıplarına uğrar.
Yoğun bulaşmalarda üründe küflenme, kızışma ve kokuşmalar ortaya çıkar.

Birinci derecedeki zararlılar doğrudan sağlam tanede zarar yapabilmektedir. Bunlar;
Buğday biti, Pirinç biti, Kapra böceği, Arpa güvesi ve Ekin kambur biti.

Sağlam tanede zararlı olmayanlar ise ikinci grupta yer alırlar. Bunlar;
Kırma bitleri, Un kurdu, Testereli böcek, Küçük kırma biti, Ekin kara böceği .

Mücadelesi
Kültürel Önlemler:

Zararlı girişini engellemek üzere pencerelere uygun sıklıkta tel geçirilir.
Ambar yüzeylerindeki yarık, çatlak vb. sıva ile kapatılır.
Ürünün nemi %13’den fazla olmamalıdır.
Yığın ve istifler ile duvar arasında 0.5 m aralık bırakılır.

Kimyasal Mücadele
Tavsiye edilen Fumigant dozu kullanılarak, zararlı için fumigasyon yapılmalıdır.