Un Kurdu Fumigasyonu

Un Kurdu (Tenebrio molitor ) Fumigasyonu

Tanımı ve Yaşayışı:
Ergin, parlak koyu kahve veya siyah renkte ve 14-17 mm boydadır.
Larva 25-30 mm boyda, sarı renklidir.
Ergin dişi gıda ortamına tek tek veya toplu olarak 400-500 kadar yumurta bırakır.
Larva 17-18 gömlek değiştirerek gıda ortamında pupa olur.
Yılda 1 döl verir.

Zararlı Olduğu Ürünler:
Hububat kırması, un ve undan üretilen makarna, bisküvi vb. maddeler, kepek, çorbalık materyal, nişasta ve bazı yağlı tohumlar

Zarar Şekli:
Ambar böcekleri, bulaştıkları ürünlerde yoğun bir biçimde beslenerek ağırlık, kayıpları oluştururlar.
Zararlıların gömlek kalıntıları, pislikleri ve salgıladıkları ağ maddeleri nedeniyle, ürün nitelik kayıplarına uğrar.
Yoğun bulaşmalarda üründe küflenme, kızışma ve kokuşmalar ortaya çıkar.

Birinci derecedeki zararlılar doğrudan sağlam tanede zarar yapabilmektedir. Bunlar;
Buğday biti, Pirinç biti, Kapra böceği, Arpa güvesi ve Ekin kambur biti.

Sağlam tanede zararlı olmayanlar ise ikinci grupta yer alırlar. Bunlar;
Kırma bitleri, Un kurdu, Testereli böcek, Küçük kırma biti, Ekin kara böceği .

Mücadelesi
Kültürel Önlemler

Zararlı girişini engellemek üzere pencerelere uygun sıklıkta tel geçirilir.

Ambar yüzeylerindeki yarık, çatlak vb. sıva ile kapatılır.
Ürünün nemi %13’den fazla olmamalıdır
Yığın ve istifler ile duvar arasında 0.5 m aralık bırakılır.

Kimyasal Mücadele
Tavsiye edilen Fumigant dozu kullanılarak, zararlı için fumigasyon yapılmalıdır.