Türk Hububat Zararlısı Fumigasyonu

Türk Hububat Zararlısı ( Cryptolestes turcicus ) Fumigasyonu

Tanımı ve Yaşayışı:

Erginler yassı şekilli, kırmızımsı kahverenkli, 1.5 mm kadar boyda küçük böceklerdir.
Larva beyaz renkli 3 mm boydadır.
Erginler yumurtalarını gıda içine bırakır.
Gelişme süresi 5-9 haftadır.
Olgun larva pupa olmadan önce çevresindeki gıda maddelerini vücuduna yapıştırır.
Yılda 3-4 döl verir.

Zararlı Olduğu Ürünler:
Hububat kırması, un ve undan üretilen makarna, bisküvi vb. maddeler, kepek, çorbalık materyal, nişasta ve bazı yağlı tohumlar.

Zarar Şekli:
Ambar böcekleri, bulaştıkları ürünlerde yoğun bir biçimde beslenerek ağırlık, kayıpları oluştururlar.
Zararlıların gömlek kalıntıları, pislikleri ve salgıladıkları ağ maddeleri nedeniyle, ürün nitelik kayıplarına uğrar.
Yoğun bulaşmalarda üründe küflenme, kızışma ve kokuşmalar ortaya çıkar.

Birinci derecedeki zararlılar doğrudan sağlam tanede zarar yapabilmektedir. Bunlar;
Buğday biti, Pirinç biti, Kapra böceği, Arpa güvesi ve Ekin kambur biti.

Sağlam tanede zararlı olmayanlar ise ikinci grupta yer alırlar. Bunlar;
Kırma bitleri, Un kurdu, Testereli böcek, Küçük kırma biti, Ekin kara böceği .

Mücadelesi
Kültürel Önlemler

Zararlı girişini engellemek üzere pencerelere uygun sıklıkta tel geçirilir.
Ambar yüzeylerindeki yarık, çatlak vb. sıva ile kapatılır.
Ürünün nemi %13’den fazla olmamalıdır.
Yığın ve istifler ile duvar arasında 0.5 m aralık bırakılır.

Kimyasal Mücadele

Tavsiye edilen Fumigant dozu kullanılarak, zararlı için fumigasyon yapılmalıdır.