Kuru Meyve Güvesi Fumigasyonu

Kuru Meyve Güvesi (Plodia interpunctella ) Fumigasyonu

Tanımı ve Yaşayışı:
Erginin ön kanatlarının dip kısmı sarı, uç kısmı kırmızı ve koyu lekelidir.
Boyu ortalama 9 mm’dir. Larva boyu 10-12 mm uzunluğundadır.
Ergin dişi 2-4 haftalık yaşam süresince gıda ortamına 300- 400 kadar yumurta bırakır.
Gelişme süresi uygun koşullarda 37-52 gündür.
Yılda koşullara bağlı olarak 2-5 döl verir.

Zarar Şekli:
Larvalar bulundukları gıda ortamında beslenerek ürün kayıplarına neden olurlar.
Buna ek olarak çıkardıkları pislikler ve değiştirdikleri gömlek ve baş kapsülü kalıntıları ile ürünün niteliğini bozarlar.

Zararlı Olduğu Ürünler: İncir kurdu, Kuru meyve güvesi, Kuru üzüm güvesi ve İç fındık güvesi: Kestane, ceviz, iç fındık, antepfıstığı, yer fıstığı, badem, susam, ayçiçeği vb. yağlı tohumlarda; hububat ve mamulleri, kakao, süt tozu, baharat, keçiboynuzu vb. Materyaller.
Testereli böcek: hububat ve mamulleri ile kurutulmuş meyve ve kurutulmuş sebzeler.

Mücadelesi
Kültürel Önlemler
Ambarda zararlılara barınak olabilecek yarık, çatlak vb. girintiler sıva ile kapatılır.
Ambarlama süresince zararlı girişini önlemek üzere kapı ve pencerelere uygun sıklıkta tel geçirilir.
Ürün çuvallı ise ızgara üstüne istiflenir.
İstif ve yığınlar ile duvar arasında 0.5 m aralık bırakılır.
Eski ürün ile yeni ürün veya bulaşık ürün ile temiz ürün ayrı ayrı depolanır.
Geceleri depolarda ışık yakmaktan kaçınılır.

Kimyasal Mücadele
Tavsiye edilen Fumigant dozu kullanılarak, zararlı için fumigasyon yapılmalıdır.