Patates Güvesi Fumigasyonu

Patates Güvesi (Phthorimoea operculellla) Fumigasyonu

Patates güvesi, önemli bir patates zararlısıdır ve Solanaceae familyasının diğer mahsullerine de saldırabilir. Bütün pul kanatlı zararlılarda olduğu gibi, zararı larva evreleri (tırtıllar) gerçekleştirir. Diğer mahsullerde yaprak ve gövdelerde galeriler oluşturur, patateste ise yumruda galeriler açar ve böylece depolanma sırasında da hayatta kalıp çoğalabilir. Bu, yumru kökler tohum olarak kullanıldığında büyük bir sorundur, çünkü zararlı, tarlayı yeniden istila etmek ya da önceden olmadığı bir tarlayı istila etmek için hareket eder.

Patates güvesinin yaşam döngüsü

Erginler yumurtalarını yaprakların alt tarafına ya da bitkinin gövdesine bırakır. Patateste, hala uygun bir yaprak yoksa, dişiler, topraktaki çatlakların içinden, patateslerin tomurcuk gözlerinin yanında yumurtlayacakları yumrular ararlar. Yumurtalar küre şeklinde ve inci beyazıdır. Yumurtadan çıkmadan önce sarımsı kahverengiye dönerler. Larvalar 4 ila 6 gün sonra ortaya çıkar. Larvalar beyaz veya açık kahverengidir, kahverengi başları vardır ve olgunlaştıkça renkleri pembe veya yeşile döner; larva döngüsü, sıcaklığa ve diğer koşullara bağlı olarak 13 ile 33 gün arasında sürer. Pupalaşma toprak yüzeyinde veya bitkinin altındaki kalıntılarda gerçekleşir. Pupa evresi 10 ila 33 gün sürer. Pupa sarımsı veya kırmızımsı kahverengi bir renkte ve yaklaşık 0,84 cm uzunluğunda olur. Yaklaşık bir santim uzunluğundaki erginler koyu benekli ve ince vücutlu, soluk kahverengidir. Ön kanatlarda koyu lekeler vardır ve her iki kanat çiftinin de kenarları keskindir. Kanat açıklığı 13-15 mm’dir. Ömrü yaklaşık 10 gündür.

Zarar belirtileri

Larvaların yol açtığı zarar, yapraklardaki galerilerden ve/veya sapın zayıflayarak kırılabilir hale gelmesinden kaynaklanır. Tırtılların yumru köklerdeki beslenme yolları sadece patates kesildiğinde ortaya çıkar. Yumruların içindeki galeriler daha sonra patatesi satılamaz hale getirir ve ayrıca patojenlerin girişini de kolaylaştırır. En ciddi ekonomik zararlar, depolanan patates yumruları istila edildiğinde meydana gelir, zira popülasyon hızlı bir şekilde gelişir ve tüm yumrular istila edilir.

Kimyasal Mücadele
Tavsiye edilen Fumigant dozu kullanılarak, zararlı için fumigasyon yapılmalıdır.